Schaliegas in Antwerpen!

‘Stop Ineos’ legt handel in schande-gas bloot

Tijdens de Havencommissie van 19 februari 2019 (Stad Antwerpen) antwoordde Schepen Koen Kennis (op dat moment vervangend havenschepen) op een interpellatie: “En ja, ze zullen dus starten met schaliegas en in de toekomst kan dat evengoed ander gas zijn. Want, da weet ge niet van waar dat grondstoffen blijven komen. En de moment dat vb Europa zegt: ‘Schaliegas wordt niet meer geïmporteerd in Europa’ of wanneer de USA zegt: ‘We stoppen met schaliegas produceren’, ja dan zal het met een ander gas moeten gebeuren, da’s toch logisch.” Immers, men stelde dat schaliegas zal gebruikt worden in de nieuwe installaties.

Tijdens de Commissie voor Leefmilieu van 12 februari 2019 (Vlaams Parlement), zegt op dat moment kersvers minister Koen Van den Heuvel zegt letterlijk: “De mogelijkheid tot aanvoer van schaliegas of schalieolie werd door de Vlaamse Regering nog niet besproken.

Onderzoek van de werkgroep ‘Stop Ineostoont echter aan dat Ineos nu reeds schaliegas aanvoert in Zeebrugge, in Gent en Antwerpen. Dit gebeurt enerzijds rechtstreeks door de monster-schepen van Ineos (diep gekoeld -90°C, onder 120bar) vanuit de schaliegasgebieden van Pennsylvania en Houston direct naar Antwerpen en Zeebrugge te laten varen.

Onderstaande foto’s van die schepen tonen dit aan:

Ineos Intreprid op de Westerschelde, 23 August 2018 (Bron) & Ineos Insight aangemeerd in Zeebrugge, 11 maart 2016 (Bron)

Systemen van shiptracking tonen aan dat op 23, 24 en 25 Juni 2019 de Ineos Independence in Antwerpen schaliegas rechtstreeks uit Houston aan land bracht. Bekijk hier de details van deze aanvoer. Ook eerder bezocht bracht Ineos schaliegas aan wal in Zeebrugge (op 21 april 2019) en in Antwerpen (23 en 24 november 2018)

In de loop van het voorjaar van 2019 volgde de werkgroep ‘Stop Ineos’ een 30-tal gastankers. We verzamelden bewijsmateriaal dat aantoont dat tal van andere gastankers onrechtstreeks via Grangemounth in Groot Brittannië of Rafnes in Noorwegen schaliegas aanvoeren naar bijna alle havens aan de Noordzee, waaronder Gent, Antwerpen en Zeebrugge. Dit schande-gas wordt soms verder landinwaarts gevoerd, bijvoorbeeld over het Albertkanaal naar de Ineos fabriek in Keulen. Daar was overigens op 17 mei 2019 nog een ernstig veiligheidsincident.